ΣΤΕΒΙΑ

http://stevia-gr.blogspot.gr/
*******************************************************

Στέβια "το φυτό της χιλιετίας": Αισιόδοξα τα αποτελέσματα των καλλιεργειών στην Ελλάδα         

Πηγή: Express.gr  20/01/10-10:39
Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "το φυτό της νέας χιλιετίας" και η ζάχαρή του ως "η ζάχαρη του μέλλοντος". Πρόκειται για το φυτό στέβια, που είναι ένα εντελώς νέο είδος φυτού για την Ελλάδα, άγνωστο στη χώρα μας μέχρι το 2005, όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε συστηματική επιστημονική έρευνα, την οποία και συνεχίζει σε συνεργασία με διάφορους φορείς, με σκοπό το φυτό αυτό να αποτελέσει μια εναλλακτική καλλιέργεια για τους Έλληνες γεωργούς.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αναφέρει ο καθηγητής Πέτρος Λόλας, είναι το πρώτο και μόνο Ίδρυμα έως τώρα που ασχολείται με συστηματική επιστημονική έρευνα της στέβιας στην Ελλάδα (η έρευνα άρχισε την περίοδο 2005-2007 και συνεχίζεται έως σήμερα, σε διάφορες περιοχές της χώρας).

Η στέβια (Stevia plant), σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Λόλας, παρουσιάζει μεγάλο γεωργικό, βιομηχανικό και εμπορικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα (και την Ε.Ε.) για την ανάπτυξη της αγροτικής και της εθνικής οικονομίας.

Γεωργικά, η στέβια μπορεί, σε βάθος χρόνου (επόμενα 4-6 χρόνια) και με ορισμένες προϋποθέσεις, να αποτελέσει μια νέα εναλλακτική δυναμική καλλιέργεια για τους πρώην καπνοπαραγωγούς.

H καλλιέργεια της στέβιας θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση της ελληνικής γεωργίας καθώς και στην αξιοποίηση πολλών γεωργικών εκτάσεων που εγκαταλείφθηκαν ή είναι σε αγρανάπαυση. Με τις σημερινές τιμές που ισχύουν αλλού για τα φύλλα ή τη "ζάχαρη", εξηγεί ο καθηγητής, η στέβια εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα και απασχόληση, χωρίς καμιά επιδότηση.
Μάλιστα, επειδή δεν έχει ούτε πολλούς, ούτε σοβαρούς εχθρούς ή ασθένειες, ενδείκνυται για βιολογική ή ολοκληρωμένη παραγωγή και έτσι θεωρείται "πράσινη καλλιέργεια".

Εκτιμάται πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών σε στεβιοσίδη από τις πολυεθνικές που πήραν έγκριση χρήσης της "ζάχαρης της στέβιας" θα χρειασθούν πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα.

Βιομηχανικά και εμπορικά, η στέβια, με τις μονάδες (εργοστάσια) εξαγωγής της ζάχαρης και τις νέες εμπορικές και εξαγωγικές υποδομές για τηνδιακίνηση της στεβιοζάχαρης, θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει πολλαπλασιαστικά παράπλευρες οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο καπνός.

Από τη γνώση που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τους συνεργάτες του, ύστερα από συστηματική έρευνα επί τέσσερα έτη, σε όλη τη χώρα, φαίνεται πως ιδανικός τόπος σε απόδοση και σε "ζάχαρη" για τη στέβια δεν είναι μόνο μία περιοχή, αλλά περισσότερες στην Ελλάδα.

Προτείνεται, λοιπόν, η καλλιέργεια να είναι ευθύνη ενός κεντρικού φορέα, της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Παραγωγών Στέβιας και άλλων Καινοτόμων Καλλιεργειών που έχει ιδρυθεί, να μην είναι ελεύθερη και ανεξέλεγκτη, αλλά συμβολαιακή.

Σε αντίθετη περίπτωση, διαπιστώνει ο υπεύθυνος καθηγητής, η στέβια είναι "καταδικασμένη" να αποτύχει αφού θα έχει την τύχη των περισσότερων συμβατικών καλλιεργειών (σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, κ.ά.

Χαρακτηριστικά

Ενδιαφέροντα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του φυτού, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η στέβια εντοπίστηκε από τον φυσιοδίφη Bertoni το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης, στα σύνορα με την Βραζιλία. Εκεί, για πάρα πολλά χρόνια πριν από το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου στο "νέο κόσμο" χρησιμοποιούνταν από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, οι οποίοι γνώριζαν τις μοναδικές ιδιότητές της στέβιας ως ισχυρό γλυκαντικό, θεραπευτικό και "μαγικό" βότανο.

Η στέβια (Stevia rebaudiana Bertoni) είναι ένα πολυετές, πολύκλαδο και ποώδες φυτό, που ζει ή καλλιεργείται αλλού ως ετήσιο και αλλού για 3-7 χρόνια, όπως και στην Ελλάδα.

Η παραγωγή της στέβιας μοιάζει πολύ με εκείνη του καπνού, τόσο ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, περίοδο καλλιέργειας, πρώτα στα σπορεία και μετά στο χωράφι (Απρίλιος-Μάιο), όσο και ως προς τις καλλιεργητικές πρακτικές
Χρήση
Σήμερα, η κύρια χρήση της στέβιας είναι η εξαγωγή από τα φύλλα της -χλωρά ή ξηρά- των φυσικών γλυκαντικών ουσιών στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη, κ.ά.. Η στεβιοσίδη μόνη της ή μαζί με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες (αναφερόμενη ως στεβιοσίδη) είναι μία λευκή, μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, αλλά με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά, ανάλογα με την συγκέντρωση κάθε μιας από τις γλυκαντικές ουσίες.

Γι' αυτό και η στεβιοσίδη αναφέρεται και ως "ζάχαρη της στέβιας". Η στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη, κάθε μία ή σε συνδυασμό (στεβιοσίδη), μπορεί να αντικαταστήσει την κοινή ζάχαρη σε οποιαδήποτε χρήση της, έχοντας όμως πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη γνωστή μας ζάχαρη και τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως χλωρά/ξηρά, τριμμένα ή αλεσμένα, ενώ γίνεται χρήση ακόμη και του εκχυλίσματός τους. Τα στελέχη και τα υπολείμματα των φύλλων, μετά την εξαγωγή της ''ζάχαρης'', αποτελούν ζωοτροφή.
'Αλλες πολύ χρήσιμες φυσικές χημικές ουσίες της στέβιας είναι οι φυτοστερόλες(Ιατρική), η γιββερελλίνη (φυτοορμόνη) η χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), κ.ά.
Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιομηχανία τροφίμων-ποτών-ζαχαροπλαστική (υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική) και η Ιατρική (για τους διαβητικούς τύπου 2).

Στις διάφορες μορφές της -φύλλα, εκχυλίσματα, γλυκαντική ουσία- αποδίδονται πολλές βιοχημικές ιδιότητες. Η στέβια είχε πολύ σημαντικό διατροφικό, ιατρικό, θεραπευτικό και εθνοβοτανικό ρόλο στις παραδόσεις, δοξασίες και ιεροτελεστίες των λαών στους τόπους καταγωγής της στέβιας

Στη στέβια, οι ιθαγενείς Guarani, Mestizos, και άλλες τοπικές φυλές απέδιδαν διάφορες ιδιότητες. Στην Κίνα, τσάι από φύλλα στέβιας συνίσταται ως ορεκτικό, ως χωνευτικό, για απώλεια βάρους, για διατήρηση της νεότητας, ως διαιτητικό ή και για μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα και ποτό.

Η στέβια, στις διάφορες μορφές της, χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συμπλήρωμα διατροφής και δίαιτας. Στην Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες, γίνεται χρήση αυτής από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Στις ΗΠΑ, η ρεμπαουδιοσίδη και στην Αυστραλία - Ν. Ζηλανδία η στεβιοσίδη από το τέλος του 2008 και ως υποκατάσταο της ζάχαρης Ήδη, στη Γαλλία, εταιρίες τροφίμων πήραν έγκριση χρήσης της ρεμπαουδιοσίδης σε τρόφιμα για δύο έτη. Στην Ιαπωνία και την Κορέα, η στεβιοσίδη καλύπτει περί το 40-50% της αγοράς γλυκαντικών ουσιών.

Η στέβια, στις διάφορες μορφές της, χρησιμοποιείται στη Ν. Αμερική για περισσότερα από 500 χρόνια, στην Ευρώπη από το 1999, ενώ στον Καναδά και τις ΗΠΑ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι το 1991, επιτρέπονταν μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Το 1991, στις ΗΠΑ απαγορεύθηκε κάθε χρήση μέχρι το 1995 οπότε επέτρεψε και πάλι την χρήση. 'Αλλες χώρες όπου χρησιμοποιείται η στέβια είναι η Ελβετία, μερικές της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής.

Με την έγκριση χρήσης της στεβιοσίδης ως τρόφιμο-υποκατάστατο της ζάχαρης, στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, από τον Οκτώβριο του 2008 και στις ΗΠΑ (από διάφορες πολυεθνικές το 2009), η χρήση και ο αριθμός των χωρών όπου επιτρέπεται αυτή, αναμένεται να αυξάνει κάθε χρόνο. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα -παραγωγός και η Ιαπωνία η μεγαλύτερη χώρα- καταναλωτής.

Σήμερα, εκτιμάται πως χρήση στέβιας, κάθε μέρα, σε διάφορες χώρες, κάνουν πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Στην ΕΕ και τον FAO έχει ορισθεί, από το 2008, Ημερήσια Αποδεκτή Λήψη 10 mg στεβιοσίδη/kg ζώντος βάρους. Στην ΕΕ επιτρέπεται από το 2005 η χρήση της στέβιας και εκχυλισμάτων της στα σιτηρέσια (ως αρωματικό συστατικό) έως ποσοστό 2% και στα καλλυντικά. Η διαδικασία έγκρισης χρήσης της στεβιοσίδης ως νεοφανές τρόφιμο και υποκατάστατο της ζάχαρης στην ΕΕ είναι σε εξέλιξη και αναμένεται το 2010/2011.






« ΣΤΕΒΙΑ: γλυκιά, αλλά αθώα- Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ»

    Με αφορμή το βιβλίο του Γεωπόνου Παύλου Καπόγλου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε , το οποίο αναφέρεται στο φυτό Στέβια, παρουσιάζουμε μια έγκυρη αναφορά στις ιδιότητες και στο τρόπο καλλιέργειας του φυτού αυτού που ήδη έχει προταθεί σαν μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.

Η ΣΤΕΒΙΑ ( Stevia rebaudiana bertoni) είναι σήμερα, το πιο πολυσυζητημένο φυτό σε παγκόσμια κλίμακα, που απασχολεί τον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και το διαδίκτυο, που προκαλεί ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά γλυκαντικών και ζάχαρης και δίκαια χαρακτηρίζεται σαν το «μαγικό φυτό της νέας χιλιετίας».

Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται ευρεία συζήτηση και απασχολεί τους διεθνείς Ιατρικούς, Εμπορικούς, Επιχειρηματικούς , αλλά και τους Γεωπονικούς κύκλους, είναι οι θαυμαστές φυσικές ιδιότητες της.

Είναι ένα ισχυρό γλυκαντικό της φύσης,  300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς ενδείξεις ανεπιθύμητης δράσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει  θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές,  αντιοξειδωτικές,  αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς και από ιογενείς καρκίνους, αλλά  και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την Candida (άφθα), την ουλίτιδα και έχει προληπτική δράση κατά της πλάκας και της τερηδόνας των δοντιών.                             

Γενικά συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και  στην αντιμετώπιση διαφόρων  διατροφικών προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία,  ο σακχαροδιαβήτης και η υπογλυκαιμία, αλλά και προληπτικά για την πρόληψη των ανεπιθύμητων παρενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης.

Για όλους αυτούς τους λόγους  η Στέβια προβάλλει σήμερα σαν ισχυρός ανταγωνιστής των άλλων φυσικών και τεχνητών γλυκαντικών ουσιών( όπως της Ασπαρτάμης), τις οποίες αναμένεται βάσιμα ότι θα τις εκτοπίσει, αλλά προβάλλει ακόμη και σαν ανταγωνιστής της ίδιας της Ζάχαρης, από  την οποία αναμένεται ότι θα αποσπάσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, σαν φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες.  

Συνακόλουθα για τους ίδιους λόγους η Στέβια απασχολεί όλο τον Αγροτικό κόσμο και τους επιστημονικούς  Γεωπονικούς κύκλους και αναδεικνύεται σε μια νέα δυναμική και προσοδοφόρα καλλιέργεια, που ευδοκιμεί στην Ελλάδα και προβάλλει  σαν μια  εναλλακτική καλλιέργεια κυρίως του Καπνού, των Ζαχαρότευτλων, του Βαμβακιού και άλλων καλλιεργειών με μεγάλες διεθνείς προοπτικές ζήτησης και κατανάλωσης.

 Πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα, προετοιμάζονται πυρετωδώς, αφενός για την επέκταση της καλλιέργειας της Στέβιας και αφετέρου για τη δημιουργία εμπορικής και βιομηχανικής υποδομής για τη μεταποίηση της Στέβιας, για να καλύψουν την αναπόφευκτα αναμενόμενη αλματώδη αύξηση της διεθνούς ζήτησης των προϊόντων της Στέβιας.

Η Στέβια με όλο το κύκλωμα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας της, αναμένεται να δώσει μια νέα ευκαιρία για  αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη, για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και εισοδημάτων.

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο, που εκδίδεται στην Ελλάδα για τη επιχειρηματική καλλιέργεια της Στέβιας και έρχεται να καλύψει το κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας και το έντονο ενδιαφέρον του Γεωπονικού, του Αγροτικού και του Καταναλωτικού αναγνωστικού Κοινού για τη Στέβια.

Στο παρόν πρώτο βιβλίο για την “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ  της ΣΤΕΒΙΑΣ” δίνονται  έγκυρες πληροφορίες:

1.     Για τα βοτανικά χαρακτηριστικά της Στέβιας,

2.     Για τις κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις του φυτού.

3.      Παρέχονται οδηγίες για την επιχειρηματική καλλιέργεια της είτε για την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, είτε για την παραγωγή φύλλων.

4.      Αναλύονται  τα οικονομικά στοιχεία                                              

    *

      α) του κόστους καλλιέργειας,                                                                              
    *

      β) των στρεμματικών αποδόσεων,                                                                
    *

      γ) του ακαθάριστου γεωργικού εισοδήματος και                                              
    *

      δ) του αναμενόμενου καθαρού κέρδους.

5.      Γίνεται σύγκριση του Γεωργικού Εισοδήματος της Στέβιας και άλλων  ανταγωνιστικών καλλιεργειών της Ελλάδας ( καπνά, τεύτλα, βαμβάκι και αραβόσιτο) με εμφανή την υπεροχή της.

6.     Εξετάζονται οι δυνατότητες ευδοκίμησης της Στέβιας και οι προοπτικές επέκτασης της καλλιέργειας της στην Ελλάδα.

7.      Δίνονται πληροφορίες για τη χημική σύσταση της και για τη βιομηχανική μεταποίηση της για την παραγωγή των Γλυκαντικών ουσιών της.

8.      Αναφέρονται οι διεθνείς συνθήκες αγοράς των γλυκαντικών ουσιών, κυρίως της Ζάχαρης, της Ασπαρτάμης και της Στέβιας και η δυναμική εμφάνιση της Στέβιας στο χώρο των γλυκαντικών ουσιών.

9.     Τονίζεται  η εμπορική σημασία της Στέβιας και η ευκαιρία, που προσφέρει για την ανάπτυξη της αγροτικής και της εθνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διερεύνηση  των διεθνών προοπτικών επέκτασης της καλλιέργειας της Στέβιας, αλλά κυρίως των προοπτικών της καλλιέργειας της στην Ελλάδα.

Το βιβλίο είναι ένας χρήσιμο βοήθημα για κάθε Γεωπόνο και επαγγελματία Αγρότη, που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της Στέβιας.

Το βιβλίο περιέχει περισσότερες από 80 φωτογραφίες  και περισσότερους  από 20 πίνακες και γραφήματα.

Διαθέτει επιστημονική τεκμηρίωση και εκτενή βιβλιογραφία.

Στον Επίλογο του βιβλίου αναφέρονται προτάσεις οργάνωσης της πρωτογενούς παραγωγής και της βιομηχανικής μεταποίησης της Στέβιας για την επιτυχή αξιοποίηση της ευκαιρίας που προσφέρει σήμερα η Στέβια για την ταυτόχρονη ανάπτυξη της ελληνικής Γεωργίας και Βιομηχανίας.

Η Στέβια προσφέρει σήμερα  μια ευκαιρία αντίστοιχη με εκείνη, που πρόσφερε παλιότερα η τευτλοκαλλιέργεια και η βιομηχανική παραγωγή ζάχαρης, για την δημιουργία απασχόλησης και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Εκτενέστερη ενημέρωση σχετικά με τη Στέβια θα βρείτε στην ιστοσελίδα  http://stevia-gr.blogspot.com

Για πληροφορίες και παραγγελίες βιβλίων μπορείτε να απευθύνεστε στο συγγραφέα.

Συγγραφέας:

Παύλος Μ. Καπόγλου                                              

 Γεωπόνος Α.Π.Θ.                                                                    

Τηλ. 6944 932 985











Φυτό στέβια: Ο αντικαταστάτης της ζάχαρης


Πρόκειται για ένα άγνωστο στην Ελλάδα φυτό, που αναμένεται να αντικαταστήσει την ζάχαρη και είναι πολύ πιο οικονομικό, και χωρίς θερμίδες.
Η στέβια είναι μια νέα γλυκαντική ουσία που προέρχεται από την Παραγουάη και θυμίζει το ζαχαρότευτλο, ωστόσο η καλλιέργειά της αποδεικνύεται πολύ πιο οικονομική και κερδοφόρα. Είναι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χωρίς θερμίδες και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.
Η καλλιέργεια της στέβιας είναι πολύ φιλική στο περιβάλλον και πολύ πιο προσοδοφόρα από ό,τι πολλές «παλιές» καλλιέργειες, όπως σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, καπνός κ.ά.
Η εναλλακτική αυτή καλλιέργεια θα ξεκινήσει στην Ελλάδα το 2011. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας διοργανώνει ημερίδα, σε μια προσπάθεια να «ανοίξει» ο δρόμος σε εναλλακτικές καλλιέργειες.
«Το φυτό στέβια, οι κλιματικές και εδαφικές απαιτήσεις του, η ευδοκίμησή του στην Ελλάδα», «Οι ευεργετικές ιδιότητες και η χρήση της στέβιας στη διατροφή του ανθρώπου, των ζώων, των πουλερικών και των μελισσών», «Η καλλιέργεια και η μεταποίηση της στέβιας. Η συμβολή της στην αγροτική και βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας», είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτύξουν, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικοί επιστήμονες, στην Βέροια.
Πηγή: (NewsIt)
Βοηθητικές λέξεις αναζήτησης:
  • στεβια τιμη
  • στεβια στην εγκυμοσυνη
  • φυτο ζαχαρης
  • στεβια φυτο καλλιεργεια
  • το φυτό με την ποιό πολύ ζάχαρη
  • το φυτο που θα αντικαταστησει τη ζαχαρη
                                        

Ενημερωτική ημερίδα για το φυτό στέβια «τη ζάχαρη του μέλλοντος»
17 Οκτ 2010 @ 21:32  | Έγραψε ο Γιάννης Κασάπης

    * κείμενο μείωση μεγέθους γραμμάτων μείωση μεγέθους γραμμάτων αύξηση μεγέθους γραμμάτων αύξηση μεγέθους γραμμάτων
    * Εκτύπωση
    * E-mail
    * Σχολίασε πρώτος!

Βαθμολογήστε το άρθρο

    *
    * 1
    * 2
    * 3
    * 4
    * 5

(0 ψήφοι)
Ενημερωτική ημερίδα για το φυτό στέβια «τη ζάχαρη του μέλλοντος»
           

17 Οκτ 2010 @ 21:32
Κατηγορία Τοπικές ειδήσεις
Γιάννης Κασάπης
χορηγός κατηγορίας: Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας
Μοιραστείτε το άρθρο
GoogleTwitterFacebook
Ενημερωτική ημερίδα για το φυτό στέβια «τη ζάχαρη του μέλλοντος», όπως έχει χαρακτηριστεί διοργανώνει ο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 10.00 π.μ. στη Δράμα.

Η ημερίδα με θέμα: «Στέβια, μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια: οικονομικά αποτελέσματα, δυνατότητες και προοπτικές» θα διεξαχθεί στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «Δήμητρα» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ). Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Πέτρος Λόλας.

Η καλλιέργεια της στέβια μοιάζει με αυτή της καπνοκαλλιέργειας και αποτελεί μια πρόταση για τους αγρότες που έχουν πληγεί από την παύση της καπνοκαλλιέργειας, καθώς δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και το κόστος παραγωγής της είναι μικρό. Το επεξεργασμένο προϊόν από τα φύλλα της στέβιας είναι ένα γλυκαντικό, 300 φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη, χωρίς ούτε μία θερμίδα.

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στην ημερίδα μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο «Δήμητρα» Δράμας, τηλέφωνο επικοινωνίας 25210-58175.










Στέβια: Το φυτό της χιλιετίας!! Αντικαθιστά τη ζάχαρη με σχεδόν 0 θερμίδες!

15:06 27/4/2011 - Πηγή: Tromaktiko
Η Στέβια (Steviarebaudiana) είναι ένα μικρό βότανο που ανακαλύφθηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης.
Για χρόνια καλλιεργούνταν και χρησιμοποιούνταν από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, ως γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό. Αποτελεί μια καινοτόμο και εναλλακτική καλλιέργεια – τρόφιμο που υποκαθιστά πλήρως τη ζάχαρη αφού είναι πιο γλυκιά και χωρίς καθόλου θερμίδες.Σε ορισμένες χώρες (όπως ΗΠΑ κ.α.) επιτρέπεται μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα , ενώ σε άλλες (Ιαπωνία από το 1971, Βραζιλία κ.α.) ως υποκατάστατο ζάχαρης ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, Αντιθέτως έρευνες του Πανεπιστημίου της Ασουνσιόν στην Παραγουάη έχουν δείξει ότι η Στέβια διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η κρυσταλλική γλυκιά ουσία της Στέβια είναι σταθερή σε θερμοκρασία έως και 200°, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη. Αποτελεί πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών, όπως χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), ισοστεβιόλη, φυτοστερόλες, γιββερελλίνη (φυτοορμόνη) καιστεβιοσίδη (φυσική γλυκαντική ουσία) για την οποία καλλιεργείται κυρίως σήμερα η Στέβια. Είναι 150 έως και 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, το ίδιο γλυκιά με τις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες αλλά με σχεδόν μηδέν θερμιδική περιεκτικότητα. Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, ζαχαροπλαστικής και η φαρμακευτική βιομηχανία, αφού η ουσία υποκαθιστά τη ζάχαρη για τους διαβητικούς. Η Στέβια έχει επιπλέον ιδιότητες όπως αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές ενώ είναι προληπτικό της τερηδόνας, ρυθμιστής ζαχάρου στο αίμα, καρδιοτονωτικό, επουλωτικό, περιποιητικό δέρματος.
http://kipouroi.blogspot.com/2011/01/0.html










ΣΤΕΒΙΑ: ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ 12 ΔΙΣ USD TO 2012 Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΣ

Οι πωλήσεις των Προϊόντων Στέβιας αναμένεται να ξεπεράσουν παγκοσμίως τα 12 δισ. δολάρια το 2012, όπως αναφέρουν έγκυροι αναλυτές της διεθνούς αγοράς.

Η εκμηχάνιση της συγκομιδής, της αποξήρασνσης και της διαλογής των φύλλων Στέβιας.
Ένας παράγοντας, που θα απογειώσει τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Στέβιας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα είναι η εξεύρεση τρόπων για την εκμηχάνιση της συγκομιδής της Στέβιας, προκειμένου να καταστεί οικονομικά εφικτή και συμφέρουσα η καλλιέργεια της Στέβιας στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, όπου το κόστος εργασίας είναι σημαντικά υψηλότερο από τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, όπου καλλιεργείται κυρίως η Στέβια.
Η διεθνής έρευνα έχει στραφεί ακριβώς στην εκμηχάνιση της συγκομιδής, της αποξήρασνης και της διαλογής της Στέβιας.
Αλλά ακριβώς όπως  μηχανοποιήθηκε η συγκομιδή του βαμβακιού  το ίδιο αναμένεται και μπορεί να συμβεί και με την εκμηχάνιση της συγκομιδής και αποξήρανσης της Στέβιας. 
Πιστεύετεται, ότι η μηχανή συγκομιδης του σπανακιού ή του βασιλικού θα μπορεί με μια τροποποίηση της να χρησιμοποιηθεί για τη συγκομιδή και της Στέβιας.
Τα φυτά Στέβιας στη συνέχεια θα μπορούν να απξηρανθούν με μηχανικό τρόπο σε γραμμή (φούρνο) αποξήρανσης και στη συνέχεια θα μπορεί να γίνει διαχωρισμός φύλλων από βλαστούς επίσης μηχανικά.
Η παραγωγή σποροφύτων Στέβιας θα μπορεί να γίνεται μαζικά με τη μέθοδο της υδροπονικής επιπλευσης (  Float system nursery ) 
Τα αποξηραμένα φύλλα Στέβιας από τις καλλιέργειες της Στέβιας στην Ελλάδα μπορουν αρχικά να αποστέλλονται σε εργοστάσια μεταποίησης της Στέβιας σε άλλες χώρες και σε μακρινές αποστάσεις, αλλά αγρότερα μπορεί να λειτουργήσουν εργοστάσια μεταποίησης Στέβιας για παραγωγή  στεβιοζάχαρης και στην Ελλάδα.
Ήδη υπαρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες ( Συνεταιριστικές Οργανώσεις Αγροτών, αλλά και ιδιώτες) στην Ελλάδα, που έχουν έλθει σε επαφή με τον Παύλο Καπόγλου ( Γεωπόνο- ερευνητή και συγγραφέα βιβλίου για τη Στέβια), οι οποίοι θέλουν να γίνουν φορείς καλλιέργειας και  εμπορίας της Στέβιας, όπως οι εταιρίες αγοράς και εξαγωγών φύλλων καπνού.
στεβια.gr



Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Σημαντική ώθηση στην ταχεία επέκταση της καλλιέργειας της Στέβια στην Ελλάδα θα δώσει η εγχώρια βιομηχανική επεξεργασία της για την παραγωγή των γλυκαντικών ουσιών της Στεβιοσίδης και Ρεμπαουντιοσίδης.
Δηλαδή θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επιτυχημένα παλιότερα πρότυπα, όπως η καπνοκαλλιέργεια πέτυχε με τη στήριξη και εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Καπνού ( ΕΟΚ) και των καπνοβιομηχανιών ή αντίστοιχα όπως ξεκίνησε η τευτλοκαλλιέργεια με φορέα την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και όπως έγινε με τη βιομηχανική τομάτα και το βιομηχανικό ροδάκινο κλπ. Όμως θα πρέπει εξάπαντως αυτά να γίνουν με την καθοδήγηση αλλά και με την ενεργοποίηση του ΥΑΑΤ και των περιφερειακών Γραφείων Γεωργικών Εφαρμογών των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιών.
Σε αυτό τον τομέα της βιομηχανικής επεξεργασίας της Στέβιας μπορούν να δραστηριοποιηθούν είτε νέες επιχειρήσεις , είτε υφιστάμενες ομοειδείς επιχειρήσεις με αξιοποίηση του υπάρχοντος βιομηχανικού εξοπλισμού τους με μικρές επενδύσεις προσαρμογής του υφιστάμενου εξοπλισμού τους για την επεξεργασία της Στέβιας ή με ίδρυση νέου τμήματος στις υφιστάμενες εγκαταστασεις τους.
Τέτοιες υφιστάμενες ομοειδείς επιχειρήσεις είναι πχ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ( με τα 5 εργοστάσια της ) και η ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκης, οι οποίες μάλιστα διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία για την προσαρμογή του υφιστάμενου βιομηχανικού εξοπλισμού τους, για την εκχύλιση της Στέβιας και την παραγωγή των Γλυκοζιτών της Stevioside και Rebaudioside-A ( την λεγόμενη Στεβιοζάχαρη).
Πολύ περισσότερο μάλιστα τη στιγμή, που διέρχονται κρίση και αναζητούν νέες επιχειρηματικές διεξόδους ανάπτυξης και προσαρμογής τους στις νέες διεθνείς συνθήκες.
Στην Αυστραλία, η οποία και αυτή προετοιμάζεται για τις νέες ανακατατάξεις που θα φέρει η Στέβια, την προσπάθεια έρευνας, πειραματικών καλλιεργειών και επέκτασης της καλλιέργειας και της μεταποίησης της Στέβιας την έχει αναλάβει το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει ενεργά και η εκεί Βιομηχανία Ζάχαρης και το Ινστιτούτο Έρευνας Ζάχαρης.
Εδώ στην Ελλάδα τι γίνεται; Δεν ακούω και δεν μαθαίνω για κάποιο ενδιαφέρον ή για κάποια ενεργή συμμετοχή της κρατικής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία ακόμη ψάχνει για διεθνή στρατηγικό επενδυτή για την παραγωγή βιοαιθανόλης, ενώ είναι μέσα τις δυνατότητες της αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της να παράγει μόνη της Βιοαιθανόλη.
Θα ήταν εύλογο το ενδιαφέρον της ΕΒΖ για τη βιομηχανική μεταποίηση της Στέβιας, αλλά τίποτε δεν ακούγεται, παρόλο που θα ήταν μέσα στα ενδιαφέροντα της να εμπλουτήσει την σειρά των προίόντων της με μια ακόμη γλυκαντική ουσία υποκατάστατο της Ζάχαρης.
Ίσως από μια πρώτη ματιά η Στέβια να φαντάζει σαν ανταγωνιστής της Ζάχαρης και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Η Στέβια είναι ένα γεγονός, μια παγκόσμια τάση για φυσική γλυκαντική ουσία, χωρίς παρενέργειες για την Υγεία των χρηστών της, που ωφελεί στον αγώνα περιορισμού των βλαπτικών για τη ανθρώπινη Υγεία συνεπειών της υπερκατανάλωσης Ζάχαρης.
Η Στέβια είναι μια λύση και μια ανάγκη για τον άνθρωπο και μπορεί να συνυπάρξει ειρηνικά μαζί με τη Ζάχαρη, η οποία δεν παύει να είναι μια ωφέλιμη και χρήσιμη για τον άνθρωπο πηγή ενέργειας.
Οι ισσοροπίες στην κατανάλωση Ζάχαρης και Στέβιας θα είναι επωφελείς και για τις δύο, αλλά και για τους Καταναλωτές και των δύο και για την Κοινωνία.
Στον επιχειρηματικό τομέα όμως, μπορεί κάλλιστα ο ίδιος φορέας παραγωγής και διάθεσης της Ζάχαρης να είναι ταυτόχρονα και φορέας παραγωγής και διάθεσης και της Στέβιας και των Γλυκοζίδων της, δηλαδή της Στεβιοσίδης και Ρεμπαουντιοσίδης-Α.
Για την πλεονάζουσα Ζάχαρη, που ήδη και τώρα πλεονάζει διεθνώς και θα αυξάνει στο μέλλον η πλεονάζουσα ποσότητα ζάχαρης, όσο διαδίδεται η κατανάλωση της Στέβιας, υπάρχει πάντα η λύση της αξιοποίησης της στην παραγωγή βιοκαυσίμων, δηλαδή της Βιοαιθανόλης.
Ο τομέας παραγωγής και κατανάλωσης της Βιοαιθανόλης έχει τάσεις αύξησης διεθνώς με υψηλούς ρυθμούς, το 2008 σημείωθηκε αύξηση 27% έναντι του 2007, καθόσον η ζήτηση της για την κατανάλωση της σαν καύσιμο, αντί της βενζίνης θα αυξάνεται συνεχώς, όσο περιορίζονται τα διεθνή αποθέματα και κοιτάσματα πετρελαίου και όσο η παγκόσμια κοινότητα θα θέλει να περιορίσει και τα φαινόμενα μόλυνσης της ατμόσφαιρας από τα καυσαέρια της βενζίνης και του πετρελαίου.
Επομένως η διέξοδος για την αξιοποίηση των πλεονασμάτων της ζάχαρης είναι εξασφαλισμένη και επικερδής για τη Ελληνική Βιομηχανία της Ζάχαρης, αρκεί να φροντίσει να προετοιμαστεί σωστά και να εκμεταλλευτεί τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, που έρχονται.
Οι Έλληνες Αγρότες μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν ζαχαρότευτλα, αρκεί αν είναι επικερδής η ενασχόληση τους με αυτή την καλλιέργεια, αλλά και η ΕΒΖ, μπορεί να συνεχίσει να αξιοποιεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της αφενός για την βιομηχανική επεξεργασία των ζαχαρότευτλων κατά ένα μέρος για την παραγωγή ζάχαρης και κατά το άλλο μέρος για την παραγωγή Βιοαιθανόλη και αφετέρου επίσης για την επεξεργασία της Στέβιας.
Μια μονάδα επεξεργασίας της Στέβιας για την παραγωγή των Στεβιογλυκοζιτών της (Στεβιοζάχαρης) είναι μια μέσης κλίμακας επένδυση και θα είναι εξασφαλισμένης βιωσιμότητας.
Μια επιτυχημένη προσπάθεια γεωργικής παραγωγής της Στέβιας, αλλά και βιομηχανικής και εμπορικής αξιοποίησης της αναμένεται να έχει τα εξής αποτελέσματα:
Α) Στον πρωτογενή τομέα Παραγωγής, στη Γεωργία, η Στέβια θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αγροτική οικονομία και στους αγρότες, αλλά και στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου.
Α.α) Θα συμβάλλει στην επιτυχή αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που είναι σήμερα ένα σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής Γεωργίας και των αγροτών, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η παγκοσμοποιήση και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η νέα Συμφωνία Διεθνούς Εμπορίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου (ΠΟΕ) και μετά τις οδηγίες της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Α.β) Θα συμβάλλει στην εκ νέου καλλιέργεια και αξιοποίηση πολλών εκτάσεων γεωργικής γής, που εγκαταλείφθηκαν ή τέθηκαν σε υποχρεωτική αγρανάπαυση και έτσι θα συμβάλλει και στην αύξηση της γεωργικής παραγωγή.
Όπως αναφέρεται και στο κεφάλαιο Δ’ από τον περιορισμό της καλλιέργειας ζαχαροτεύτλων ελευθερώθηκαν περίπου 240.000 στρέμματα και από την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας καπνών Μπέρλευ και Βιρτζίνια επίσης αναζητούν να αξιοποιηθούν περίπου 165.000 στρέμματα, δηλαδή συνολικά περίπου 400.000 στρέμματα αναζητούν διέξοδο σε μια νέα καλλιέργεια, όπως η Στέβια με την οποία μπορούν να αναπληρωθούν απωλεσθέντα γεωργικά εισοδήματα χιλιάδων αγροτών.
Β) Στον δευτερογενή τομέα της βιομηχανικής επεξεργασίας της Στέβιας, θα δώσει απασχόληση σε πολλούς εργαζόμενους, αλλά και θα προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε υφιστάμενες ομοειδείς επιχειρήσεις ή ακόμη και σε νέες βιομηχανικές επενδύσεις μεταποίησης της Στέβιας.
Γ) Στον τριτογενή τομέα θα δώσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και σε καταστήματα πώλησης προϊόντων της Στέβιας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.
Θεσσαλονίκη 2008
Καπόγλου Πάυλος
Γεωπόνος Α.Π.Θ.
Posted 20th May 2009 by στεβια.gr















Στέβια - Πληροφορίες (εισαγωγικές) για την καλλιέργειά της


Δημοσιεύθηκε από: ilias Ανακοινώσεις-Αγρότες
Ποιό είναι το φυτό που προβλέπεται ότι θα διαδραματίσει άμεσα πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων και, παρότι είναι 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, δεν έχει θερμίδες;

Φυτό Στέβιας
Πρόκειται για τη στέβια, το θαμνοειδές βότανο ύψους έως ενός μέτρου με φύλλα χρώματος ανοιχτού πράσινου, που ανακαλύφθηκε το 1887 στην Παραγουάη και αρχικά καλλιεργούνταν για να καλύπτει τις ανάγκες των τοπικών φυλών των Ινδιάνων.
Πλέον η χρήση του έχει διαδοθεί και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής ή τρόφιμο από πολυάριθμες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, που κατέχουν τα σκήπτρα στην καλλιέργεια της στέβιας, αλλά και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ελβετία, τη Γαλλία και τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
“Έχουμε ζητήσει από την ελληνική πολιτεία τη χορήγηση προσωρινής εθνικής έγκρισης χρήσης της στέβιας στα τρόφιμα και ποτά στην Ελλάδα, όπως, εξάλλου, πραγματοποίησε η Γαλλία, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα στις εταιρείες και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς να προετοιμαστούν για να επενδύσουν στον τομέα της βιομηχανικής μεταποίησης της στέβιας”, σημειώνει στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” [http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=1240539] ο Πάνος Καπόγλου, γεωπόνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Video για τη Στέβια


Πλεονεκτήματα της Στέβια

Σύμφωνα με έρευνα της Zenith International, κατά το 2010 οι πωλήσεις της στέβιας διεθνώς ανήλθαν στους 3.500 μετρικούς τόνους, αυξήθηκαν δηλαδή 1% σε σχέση με το 2009, αντιπροσωπεύοντας συνολική αξία 285 εκατομμυρίων δολαρίων.
Προς τι η παγκόσμια στροφή στη στέβια, το φυτό που αποκαλείται διεθνώς ως το “ιερό δισκοπότηρο” της βιομηχανίας τροφίμων;
Με το διαβήτη και την παχυσαρκία να αποτελούν τη μάστιγα του αιώνα, η παγκόσμια ζήτηση για ισορροπημένα διατροφικά προϊόντα με ελάχιστη θερμιδική περιεκτικότητα έχει αυξηθεί γεωμετρικά. Γι' αυτό, η στέβια, ως γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες, χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την παρασκευή τροφίμων ή ποτών, ιδίως από το 2008 που οι αμερικανικές Αρχές ενέκριναν τη χρήση της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Coca-Cola, η Pepsico και η Lipton αποτελούν ορισμένους μόνο από τους πολυεθνικούς κολοσσούς που χρησιμοποιούν τη στέβια ως συστατικό των αναψυκτικών τους.

Καλλιέργεια στέβιας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια στεβιοζάχαρης φαίνεται όχι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, της οποίας τα οικονομικά μεγέθη βρίσκονται “στο κόκκινο”. “Εκτός από την τευτλοζάχαρη, η ΕΒΖ θα μπορούσε να στραφεί στην καλλιέργεια στέβιας και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής στεβιοζάχαρης, που δεν υπάρχει ούτε στην Ευρώπη ούτε στα Βαλκάνια”, αναφέρει ο κ. Καπόγλου.
Η στέβια αποτελεί, κατά τους ειδικούς, πρώτης τάξης εναλλακτική καλλιέργεια έναντι όχι μόνον των ζαχαρότευτλων, αλλά κυρίως του καπνού, όπως και του βαμβακιού ή του παντζαριού, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα, χωρίς καμία επιδότηση. Σύμφωνα με τον κ. Καπόγλου, τα μικτά κέρδη από την καλλιέργεια στέβιας μπορούν να διαμορφωθούν στα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα και είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τη βαμβακοκαλλιέργεια, που αποδίδει μικτά κέρδη όχι περισσότερα από 250 ευρώ ανά στρέμμα.
Την ίδια στιγμή, όπως εξηγεί ο επιμελητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει αποφασίσει τη διακοπή της επιδότησης προς τους καπνοπαραγωγούς από το 2013 -λόγω και των σοβαρών βλαβών που προκαλεί στην ανθρώπινη υγεία ο καπνός- η στέβια εκτιμάται ότι θα μειώσει δραματικά τα τεράστια ποσοστά ανεργίας των καπνοκαλλιεργητών.

Πώς καλλιεργείται η στέβια

Mε άλλα λόγια, η μεγάλη ζήτηση της στέβιας καθιστά ενδεδειγμένη την καλλιέργειά της είτε από ερασιτέχνες είτε από επαγγελματίες αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες των νοικοκυριών, καθώς μπορεί να φυτευτεί στη γλάστρα ή σε περιορισμένη επιφάνεια του κήπου και να ακολουθηθεί μέθοδος καλλιέργειας αντίστοιχη με αυτή της γαρδένιας.

Καλλιέργεια Στέβιας
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πραγματοποίησε πειραματικές καλλιέργειες στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Σοφάδων, των οποίων τα δείγματα εστάλησαν για ανάλυση στη Γερμανία και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής ΄Έρευνας. Οι αναλύσεις οδήγησαν σε πολύτιμα συμπεράσματα σχετικά με την καλλιέργεια του φυτού σε μικρομεσαίες ή μεγάλης επιφάνειας εκτάσεις γης.
Κατ' αρχάς, σύμφωνα με τον κ. Ζαχοκώστα, έπειτα από πειραματισμούς αποστάσεων φυτείας τεσσάρων χρόνων και μάλιστα σε τρεις διαφορετικές περιοχές (Μητρόπολη Καρδίτσας, Δομένικο Ελασσόνας και Αγία Παρασκευή Σοφάδων), προκύπτει ότι η πλέον κατάλληλη απόσταση είναι 75x40 εκατοστά, καθώς με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη απόδοση. Παράλληλα, η καλύτερη περίοδος κοπής των φυτών είναι το διάστημα λίγο πριν από την άνθιση, που συμπίπτει σε χρονική περίοδο ογδόντα έως ογδόντα πέντε ημερών από τη μεταφύτευση.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σπόρους -είναι πολύ μικροί, ένα γραμμάριο ισοδυναμεί με 2.600 σπόρους- στέβιας μπορούν να αναζητήσουν σε γεωπονικά κέντρα. Στο πλαίσιο των πειραμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλί ας χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις ποικιλίες, δύο προέλευσης Παραγουάης (Eirete Criolo), μία Ινδίας (SRB 128), ενώ η τέταρτη δημιουργήθηκε από τον Καπνικό Σταθμό Έρευνας Καρδίτσας.

Πολλαπλασιασμός της στέβιας

Πώς πολλαπλασιάζεται η στέβια; Όπως εξηγεί ο κ. Ζαχοκώστας, η πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος πολλαπλασιασμού είναι αυτή με τη χρήση σπόρου, ο οποίος -όπως και στον καπνό- δεν τοποθετείται απευθείας στο χωράφι, επειδή οι πιθανότητες φυτρώματος του σπόρου είναι πολύ μικρές. Γι' αυτό, η στέβια μεταφυτεύεται, ώστε να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σπορόφυτα.

Αποξήρανση της στέβιας

Τέσσερις μέθοδοι αποξήρανσης -διαδικασία μέσω της οποίας παράγεται η γλυκαντική ουσία χάρη στην οποία η στέβια βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού και μη ενδιαφέροντος- υπάρχουν: Αυτή που παραπέμπει σε άρμεγμα (αποφύλλωση του φυτού) και -για μεγάλες εκτάσεις- απαιτεί μεγάλο αριθμό εργατικών χεριών. Η βραζιλιάνικη, που πραγματοποιείται μηχανικά, με τα φυτά να εισάγονται σε μεγάλους κλιβάνους, όπου επικρατεί υψηλή θερμοκρασία και έντονος αερισμός.
Η μηχανική συλλογή των φύλλων με τη μέθοδο του αρμέγματος, όπου τα φύλλα οδηγούνται για μεταποίηση στο εργοστάσιο, που παρουσιάζει μεγάλα μειονεκτήματα (π.χ., τα φύλλα “ανάβουν” αν δεν οδηγηθούν εντός διώρου στο εργοστάσιο).
Αυτή που επινόησαν οι κ.κ. Ζαχοκώστας και Α. Χαραλάμπου: τα φυτά κόβονται σε ύψος πέντε εκατοστών από το έδαφος, συλλέγονται όπως τα καπνόφυλλα και οδηγούνται στα ξηραντήρια καπνού. Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφαλίζει άριστο πράσινο χρωματισμό, επιτρέπει στον παραγωγό να αποθηκεύσει και να πουλήσει το προϊόν όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο, ενώ μπορεί να στηριχθεί στις υφιστάμενες καπνοπαραγωγικές εγκαταστάσεις.
Αναφορικά με την τιμή πώλησης της στέβιας, ελλείψει της έγκρισης από την Ε.Ε. δεν μπορεί να προσδιοριστεί, όπως σημειώνει ο κ. Ζαχοκώστας. Ωστόσο, στην Παραγουάη το ένα κιλό ξηρών φύλλων πωλείται από 2,50 έως 5 δολάρια.

Στέβια σε γλάστρες


Στέβια σε γλάστρα. Πηγή εικόνας
Σε επίπεδο νοικοκυριού, η στέβια μπορεί να αναπτυχθεί και σε γλάστρα ή μικρή επιφάνεια κήπου, όπως η γαρδένια, και να ακολουθηθεί σχηματικά η διαδικασία της σποράς, μεταφύτευσης, κοπής του φυτού, αποξήρανσης και διαχωρισμού των βλασταριών από τα φύλλα.

Σπορεία στέβιας

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τριών ειδών σπορεία, τα “παραδοσιακά”, τα επιπλέοντα και αυτά που παράγονται με τη μέθοδο της υδρονέφωσης.
Τα “παραδοσιακά” θα πρέπει να έχουν πλάτος ένα μέτρο και μήκος περίπου 10 μέτρα και να είναι ελαφρώς υπερυψωμένα, ώστε να γίνεται καλή αποστράγγισή τους. Το ύψος τους θα πρέπει να είναι από 10 έως 20 εκατοστά, ενώ το χώμα του σπορείου θα πρέπει να είναι ψιλοχωματισμένο, πλούσιο σε οργανική ουσία, καλά αεριζόμενο και απαλλαγμένο από ζιζάνια, όπως εξηγεί ο κ. Ζαχοκώστας. Οι σπόροι της στέβιας, λόγω του μικρού μεγέθους τους, θα πρέπει να σπέρνονται στην επιφάνεια του σπορείου και στη συνέχεια να καλύπτονται με τύρφη, ώστε να μην απομακρυνθούν εξαιτίας ενδεχόμενης βροχόπτωσης ή ανέμου, αλλά και να μη φαγωθούν από τα πουλιά. Ποτίζουμε ελαφρά, για να κολλήσει το χώμα με τον σπόρο, ενώ τα σπορόφυτα θα είναι στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης για μεταφύτευση 8-10 εβδομάδες μετά τη σπορά του σπόρου. “Πυξίδα” για την κατάλληλη περίοδο σποράς στο σπορείο είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Τα επιπλέοντα σπορεία βρίσκονται μέσα σε θερμοκήπια, όπου υπάρχουν ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού, υγρασίας, θερμοκρασίας και αερισμού. Όπως διευκρινίζει ο κ. Ζαχοκώστας, το εν λόγω σύστημα είναι πολύ απλό και αξιόπιστο, ο καλλιεργητής απαλλάσσεται από τις επιπρόσθετες διαδικασίες του ποτίσματος, του βοτανίσματος, του σκεπάσματος και του ξεσκεπάσματος. Επίσης, το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο, με τα παραγόμενα στεβιο-φυτάρια να διαθέτουν δυνατό στέλεχος και ολοκληρωμένο ριζικό σύστημα, γεγονός που περιορίζει στο ελάχιστο την απώλεια των φυτών που περιέχουν τις γλυκογόνες ουσίες. Ταυτόχρονα, η καλλιέργεια με επιπλέοντα σπορεία είναι περισσότερο οικολογική, διότι αποφεύγεται η απολύμανση, η χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται είναι λιγότερα και τοποθετούνται μέσα στο νερό.
Τα ειδικά τελάρα που χρησιμοποιούνται από τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι από πολυουρεθάνη, οι κυψελίδες είναι σε μορφή πυραμίδας, με βάση τετράγωνη και βάθος όχι λιγότερο από 40 χιλιοστά, ο όγκος θα πρέπει να είναι από 17-20 κυβ. εκατοστά, ενώ σε κάθε τρύπα τοποθετείται ένας σπόρος. Τα φυτά πριν από την μεταφύτευση τους στο χωράφι θα πρέπει να κουρευτούν, ώστε:
  • η διάμετρος του στελέχους να αυξηθεί
  • τα φυτά να είναι καλύτερα αερισμένα (λιγότερες πιθανότητες δημιουργίας ασθενειών στον κορμό) και
  • τα λιγότερα ανεπτυγμένα φυτά να έχουν μικρότερη σκίαση από τα ανεπτυγμένα για να εξασφαλίζεται ομοιομορφία
Όπως σημειώνει ο κ. Ζαχοκώστας, τα νέα σπορόφυτα θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση 6-8 εβδομάδες μετά την τοποθέτηση των τελάρων στο θερμοκήπιο, ενώ στο χωράφι θα πρέπει να μεταφυτευτούν όταν η θερμοκρασία του εδάφους σταθεροποιηθεί πάνω από τους 12 βαθμούς Κελσίου.
Αναφορικά με την υδρονέφωση, είναι η ίδια μέθοδος με την παραπάνω, αλλά, εν προκειμένω, τα τελάρα είναι τοποθετημένα μισό μέτρο πάνω από το έδαφος και το πότισμα, ενώ τα θρεπτικά στοιχεία και τα διάφορα φυτοφάρμακα δίνονται μέσω της υδρονέφωσης (fog system).
Στο φυσικό περιβάλλον της η στέβια μεγαλώνει σε ελαφρώς αμμώδη, ελαφρώς όξινα εδάφη που περιέχουν λίγη οργανική ουσία και αποδίδει καλύτερα σε εδάφη με PH από 7-8. Η λίπανση πρέπει να έχει τη σχέση 3-1-2, 2-1-2 και 1-1-2 (άζωτο, φώσφορο και κάλιο).

Πηγές

Εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Άρθρο του δημοσιογράφου Δημήτρης Δελεβέγκος)
http://stevia-gr.blogspot.com/